Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη
Γ. Πατούλης: «Η πάταξη της γραφειοκρατίας και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων είναι το κλειδιά για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και στα ζητήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής»

Στη διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια Αττικής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

Ο κ. Χατζηδάκης προσήλθε στη συνεδρίαση κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προεδρείου του ΔΣ της ΕΝΠΕ και προσδιόρισε τις θέσεις και τις προτάσεις του υπουργείου για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες της χώρας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάρτιση των δασικών χαρτών, η λειτουργία των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η σημασία επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου κυρίως σε Περιφέρειες όπου σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες, η ολοκλήρωση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον». Παράλληλα ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, άκουσε τις προτάσεις των μελών του ΔΣ και ακολούθησε συζήτηση, με στόχο τη δρομολόγηση λύσεων, με έμφαση στην πάταξη της γραφειοκρατίας που όπως επισημάνθηκε, ομοφώνως, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Στην συνεδρίαση προσήλθαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του υπ. Περιβάλλοντος Κ. Αραβώσης και Μ. Γραφάκος.

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητα οι αναδασώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την θωράκιση των πόλεών μας»

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης εστίασε στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας πως ο σχεδιασμός που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Αττικής και ο οποίος δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, έχει ως στόχο να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των παράνομων χωματερών και να δοθούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στους πολίτες. Παράλληλα τόνισε ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση υγρών αποβλήτων κυρίως σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία λήψης μέτρων για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά και την καλύτερη θωράκιση των πόλεων μας. Σε αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αττική απογυμνώνοντας βουνά του λεκανοπεδίου, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε στον υπουργό την ανάγκη επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αναδασώσεις. «Εκτός από το γεγονός ότι η έλλειψη πρασίνου επιβαρύνει το περιβάλλον, μετά τις πυρκαγιές υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ανάσχεσης των νερών που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους, με συνέπεια τα πλημμυρικά φαινόμενα στις πόλεις μας να αυξάνονται. Είναι απαραίτητο να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν λύσεις στο ζήτημα της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι οι δασικές υπηρεσίες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, με συνέπεια να χανόμαστε σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία και να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε έργα που είναι απαραίτητα για την προστασία της ζωής των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Αττικής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση που προωθεί το υπουργείο στο ζήτημα των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί μία χρυσή τομή για να είναι αυτοί οι χώροι λειτουργικοί και να αποτελούν πόλους έλξης και αναφέρθηκε στο Πάρκο Τρίτση.

Ειδικότερα τόνισε ότι μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας διαχείρισης του Πάρκου από το κεντρικό κράτος στην Περιφέρεια, γίνεται, μία συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου που συστάθηκε πρόσφατα υπό την προεδρία του Αντιπρύτανη του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Σ. Ζωγραφάκη, να βρεθούν λύσεις σε σοβαρά ζητήματα του πάρκου όπως είναι η έλλειψη υδροδότησης και να αναβαθμιστεί. «Παραλάβαμε ένα πλήρως απαξιωμένο πάρκο με πολλά προβλήματα και δεσμευόμαστε πως πολύ σύντομα θα μεταμορφωθεί και θα αλλάξει ριζικά όψη, προς όφελος των πολιτών».

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε από τα μέλη του ΔΣ η πρόταση του Προέδρου της ΕΝΠΕ Απ.Τζιτζικώστα να διεξαχθεί κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ στα μέσα Μαρτίου, με επικεφαλής συντονισμού και διοργάνωσης τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την «τιμητική» πρόταση.