Την αντίθεση του εκφράζει ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αθηνών για την  ίδρυση Φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Την αντίθεση του εκφράζει ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αθηνών για την  ίδρυση Φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς
Την αντίθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών στην επικυρωμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση για ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς εκφράζει ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του ΣτΕ αλλά διαφωνούμε κάθετα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και παράλληλα ανέφερε εστιάζοντας στο κοινοτικό δίκαιο: «Εφαρμόζεται κατά το δοκούν στις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες κατά 51% το φαρμακείο ανήκει στον φαρμακοποιό, έτσι είναι ο κύριος κάτοχός του. Στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο. Το 33% ανήκει στον φαρμακοποιό και το υπόλοιπο ποσοστό το έχει ο επιχειρηματίας, ενώ στην Ουγγαρία όταν δεν υπήρχε περιορισμός για την ίδρυση φαρμακείου η δημόσια υγεία ισοπεδώθηκε και έτσι το μέτρο οδηγήθηκε σε κατάργηση. Όταν ο φαρμακοποιός δεν είναι ο κύριος του φαρμακείο είναι απλά ένας υπάλληλος που μπορεί να αποτελέσει έρμαιο του κάθε επιχειρηματία και των επιθυμιών του» εξήγησε ο Κ. Λουράντος για να προσθέσει: «Όταν το φάρμακο δίνεται όπως θέλει ο επιχειρηματίας είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Την αντίθεση του εκφράζει ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αθηνών για την  ίδρυση Φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν (201-208/2020) ότι είναι συνταγματική η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό, ο οποίος υποχρεούται σε σύσταση  ΕΠΕ για τον σκοπό αυτό, εφόσον επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου παραμένει φαρμακοποιός, που συμμετέχει υποχρεωτικά, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, στην εταιρεία.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, τα θεσπιζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 5 περίπτωση γ΄ του εν λόγω διατάγματος ασυμβίβαστα δεν καταλαμβάνουν πρόσωπα, τα οποία εκμεταλλεύονταν φαρμακεία υπό την ιδιότητα του εταίρου προσωπικής εταιρείας πριν από την έναρξη ισχύος του ΠΔ 64/2018 καθώς και ότι οι απαγορεύσεις που προβλέπονται  δεν αφορούν φαρμακοποιούς οι οποίοι ήδη έχουν ή λαμβάνουν, κατ’ εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, άδεια ίδρυσης φαρμακείου και λειτουργούν το φαρμακείο με τη μορφή ατομικής επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ένα μέλος της Ολομέλειας μειοψήφησε διατυπώνοντας την άποψη ότι η διάταξη, που προβλέπει τη χορήγηση άδειας και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, είναι αντισυνταγματική υπογραμμίζοντας πως η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται μόνο εφόσον η άδεια ίδρυσης φαρμακείων επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι παρέχουν τις εγγυήσεις για την δέουσα άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.