Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Εφημερίδα της Κυριακής “Μπαμ” και στο ereportaz.gr

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Εφημερίδα της Κυριακής “Μπαμ” και στο ereportaz.gr
Γ. Πατούλης: Τα 7 +1 βήματα για να ανακυκλώνουμε άμεσα στην Αττική.
Στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής καθώς και στα βασικά βήματα για να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα ανακύκλωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Εφημερίδα της Κυριακής Μπαμ και στο  ereportaz.gr. δήλωσε:

Στη συνέντευξη ο Γ. Πατούλης αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει επισημαίνοντας ότι σε αυτές είναι η ανακύκλωση, η υλοποίηση εμβληματικών έργων υποδομής, τα προγράμματα προσυμπωματικού ελέγχου της υγείας των πολιτών καθώς και η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

Αναφερόμενος στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2019 του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η Περιφέρεια Αττικής κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών όσον αφορά στον στόχο δαπανών του έτους 2019, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 15% τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί σε συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Εφημερίδα της Κυριακής “Μπαμ” και στο ereportaz.gr

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε στο δημοσιογράφο Γ. Μανουσακάκη.
1.Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί όλη τη χώρα. Η Αττική θα συνδράμει στην συνολική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να από-συμφορηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Η Αττική είναι η περιοχή που ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κι αν δεν υπάρξει μια δραστική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η παρουσία τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η θέση μας ως Περιφέρεια στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη. Αφενός είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με όλους τους τρόπους,  ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν ανθρώπινα όσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου ήδη βρίσκεται πολύ μεγάλος αριθμός από αυτούς. Αλλά οφείλει και το Κεντρικό Κράτος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του προβλήματος. Να διασφαλίσει επιτέλους την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα και νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Καθώς και να επισπεύσει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όσους το αιτούνται και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επαναπατρισμού,  όσων κριθεί ότι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις χορήγησης και δεν μπορούν να παραμένουν στη χώρα.

2.Σε δύο χρόνια το αργότερο θα κλείσει ο ΧΥΤΑ της ΦΥΛΗΣ γεγονός που αναγκάζει τους πάντες να δώσουν λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ποιες είναι οι άμεσες δράσεις της Περιφέρειας;

Παρουσιάσαμε τη βδομάδα αυτή το σχέδιο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Το 2020 κάνουμε μια νέα αρχή στο σημαντικότερο αυτό ζήτημα, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου.  Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε άμεσα ένα σχέδιο 8 σημείων, που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε άμεσα να ανακυκλώνουμε στην Αττική, με καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.

Μεταξύ άλλων προβλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα παρακάτω:

Αναθεωρούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, επαναπροσδιορίζοντας σε ρεαλιστικότερη βάση τους στόχουςγια την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ενώ θα προβλέπουμε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του εγχειρήματός μας.

Μέσω του ΕΔΣΝΑ προμηθευθήκαμε και θα μοιράσουμε σταδιακά 10.000 καφέ κάδους και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους, για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

Δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους,τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.

Υποστηρίζουμε τους Δήμους με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ,μέσω της Τεχνικής Βοήθειας του ΠΕΠ,για την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων .

Θέσαμε σε λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Δημιουργούμεμέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία.

Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή.

3.Ποιες θα είναι οι περιοχές που θα κατασκευαστούν τα νέα εργοστάσια και οι υποδομές για την διαχείριση των απορριμμάτων;
Όπως ξεκάθαρα τοποθετηθήκαμε κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού μας, βάζουμεως προτεραιότητα:

Α) Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή. Του Πειραιά στο Σχιστό. Και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Οι δύο πρώτες μονάδες θα κατασκευαστούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλ. ΣΔΙΤ και η τρίτη ως δημόσιο έργο. Πιστεύουμε ότι ως το 2025 και οι τρεις μονάδες θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν.

Β) Προχωράμε μέσα στο 2020 την άμεση αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.

Γ) Ο σχεδιασμός μας επίσης προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων , καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας. Αλλά και ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής , διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

4.Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς;

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2019 του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η Περιφέρεια Αττικής κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών όσον αφορά στον στόχο δαπανών του έτους 2019, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 15% τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί σε συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά λοιπόν από 1/1/2019 έως 31/12/2019 το ΠΕΠ Αττικής πραγματοποίησε δαπάνες περίπου 115 εκ. € που είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην Χώρα μας Κοινοτικής Συνδρομής ύψους 93 εκ. € περίπου.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών (75%) πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από 1/9/2019 έως 31/12/2019, δηλαδή από το διάστημα της έναρξης της θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Με στοχευμένες κινήσεις σε συνεργασία με τη Διαχειριστική μας Αρχή, καταφέραμε και ξεπεράσαμε το στόχο δαπανών για το 2019, δίνοντας το στίγμα της νέας διακυβέρνησης της Περιφέρειας.

5.Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Αττικής με την κυβέρνηση ή υπάρχουν… ζητήματα με κάποια υπουργεία;

Οφείλω να πω ότι σε όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει η απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σχέδιο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ασφαλώς σε μια καθημερινή σχέση και συνεργασία, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται και κάποιες διαφωνίες, οι οποίες όμως πάντοτε ξεπερνιούνται αφού επικρατεί στο τέλος η λογική της συναίνεσης και της συνεργασίας.

6.Πως κρίνεται την πορεία της κυβέρνησης σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση;

Οφείλω να πω ότι υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης η διάθεση να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα έχει ως στόχο να βελτιώσει προς όφελος των πολιτών, τη λειτουργία των διαφορετικών βαθμίδων κρατικής λειτουργίας.Βέβαια αυτή η διάθεση πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη με συγκεκριμένες πολιτικές ουσίας. Με βαθιές συστημικές αλλαγές κι όχι με «πασαλείμματα» όπως έγινε με την περίπτωση του «Κλεισθένη» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε το κράτος μας.  Πιστεύω πραγματικά ότι η  σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών και η σημερινή πολιτική του ηγεσία θα συμβάλλει πραγματικά στην οικοδόμηση μιας ειλικρινούς και ισότιμης σχέσης μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Θεοδωρικάκου οφείλω να πω ότι είναι θετικά. Όπως θετική είναι και η δέσμευση του Πρωθυπουργού πως η διαχείριση ενός σημαντικού τμήματος από το νέο ΕΣΠΑ θα γίνει από τις Περιφέρειες, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική, χωρίς τοπική ανάπτυξη.

7.Έχει ανοίξει διάλογος για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με το κράτος; Εσείς ως Περιφέρεια ποιες αρμοδιότητες ζητάτε για τις οποίες πιστεύεται ότι θα μπορείτε να τις φέρετε εις πέρας;

Για μένα προτεραιότητα είναι να υπάρξει ένα άλλο κράτος, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, που θα λειτουργεί με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με ξεκάθαρο διαχωρισμό στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων λειτουργίας του Κράτους.

Με επαρκείς πόρους ώστε να μπορούμε όλοι να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Αυτή οφείλει να είναι στο άμεσο μέλλον η κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, των Περιφερειών και των Δήμων, γιατί αυτή είναι και η μεγάλη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών.

Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο κι αποτελεσματικότερο Κράτος, χωρίς ξεκάθαρους ρόλους κι ευθύνες. Με αυτές τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και με τις επεξεργασμένες θέσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στο παρελθόν και στην προηγούμενη κυβέρνηση , θα συμμετάσχουμε στο διάλογο που έχει ξεκινήσει. Κι ελπίζω πραγματικά ο διάλογος αυτός να έχει και αποτέλεσμα και να μην είναι μια από τα ίδια.

8.Ποια είναι τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια φέτος;

Ανακηρύξαμε το 2020 έτος ανακύκλωσης και ήδη ξεκινάμε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Για μας εμβληματικό έργο είναι η β’ φάση ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Θέλουμε η Περιφέρεια Αττικής να είναι Περιφέρεια υγείας. Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, επενδύουμε στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που αφορούν την πρόληψη μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού.

Δίνουμε βάρος στην αξιοποίηση και διαχείριση των μεγάλων πάρκων της Αττικής και στις αστικές αναπλάσεις, που κατευθύνουμε σχεδόν το 22% των πόρων του τεχνικού μας προγράμματος. Ενώ ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η βελτίωση της προσβασιμότητας ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία. Με έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 27 εκ. ευρώ, με τη δημιουργία σύγχρονων κι ασφαλών διαβάσεων, με νέες σηματοδοτήσεις, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

9.Περιφερειάρχης ή δήμαρχος; Που καταλήγετε από την στιγμή που έχετε θητεύσει και στις δύο θέσεις;

Και οι δύο θέσεις, είναι θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση του Δημάρχου, έχεις ευθύνη για τις ανάγκες ενός Δήμου και μιας τοπικής κοινωνίας. Ως Περιφερειάρχης Αττικής, έχεις την ευθύνη να δώσεις λύσεις στις ανάγκες 66 διαφορετικών Δήμων, τεσσάρων σχεδόν εκατομμυρίων πολιτών, με πολλά και διαφορετικά, ετερόκλητα προβλήματα. Θα έλεγα ότι περνώντας από το ένα αξίωμα στο άλλο ανεβαίνεις ουσιαστικά level. Αυξάνονται οι ευθύνες αλλά παράλληλα αποκτάς και νέες , μεγαλύτερες δυνατότητες, να παράγεις έργο και να υλοποιείς πολιτικές που κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

 Στη ζωή μου δεν φοβήθηκα ποτέ τις ευθύνες, ενώ σε όλη μου την πολιτική κι αυτοδιοικητική διαδρομή δεν ξεχνούσα ποτέ ότι τελικός κριτής όλων μας είναι οι πολίτες. Σε όποια θέση κι αξίωμα κι αν υπηρετείς, στο τέλος λογοδοτείς στους πολίτες.