Συνάντηση Γ. Πατούλη με Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή

Συνάντηση Γ. Πατούλη με Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή
Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στον πολιτισμό και στηρίζουμε σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς με δράσεις εξωστρέφειας, κοινωνικής μέριμνας και εκπαίδευσης»

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόσημο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα από μία διαρκή και γόνιμη συνεργασία, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη βάση της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά  και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 3.200.000 και διάρκειας 4 ετών, η οποία υπερψηφίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Συνάντηση Γ. Πατούλη με Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή

Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη του Δημοτικού Θεάτρου και η εξασφάλιση της λειτουργίας του, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το σημαντικό του έργο, ως ένας εμβληματικός πολιτιστικός χώρος αλλά και ισχυρός φορέας πολιτιστικής ανάπτυξης  όχι μόνο του Πειραιά αλλά συνολικά της Αττικής.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι διαρκώς παρούσα στην προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου το οποίο αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτόνημα και σημαντικό χώρο πολιτισμού για όλη την Αττική, όπως ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι στόχος είναι, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και το Υπουργείο Πολιτισμού,  η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας. Ειδικότερα εστίασε στην δρομολόγηση παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Όπως υπογράμμισε, για την Περιφέρεια Αττικής η ενίσχυση της πολιτιστικής συνείδησης των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.

Βάσει της σύμβασης η Περιφέρεια θα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με το ποσό των 300.000 ευρώ κατ’ έτος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου   για την ανανέωση της χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ κατ΄έτος  για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επισημαίνοντας ότι αναδεικνύεται η κοινή βούληση  να συνεχίσει το εμβληματικό μνημείο της πόλης μας την απρόσκοπτη λειτουργία του και την παραγωγή πολιτισμού που είναι και το ζητούμενο. Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό όχι μόνο της πόλης,  αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, σημειώνοντας  πως είναι ένας ολοζώντανος πολιτιστικός οργανισμός, με σημαντικές παραστάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτός στην κοινωνία.

Συνάντηση Γ. Πατούλη με Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε τον Ο.Π.Α.Ν.  καθώς και τη διοίκηση του Θεάτρου, λέγοντας πως το Δημοτικό Θέατρο παρουσιάζει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις και κάνει περήφανους τους Πειραιώτες.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  είναι πολύ σημαντική η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου, προσθέτοντας: «Μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό κοινωνικό ιστό, να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες και ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο θέατρο, να στηρίξουμε το πρόγραμμα μας. Είναι σημαντική η κοινωνική διάσταση που δίνεται μέσα από τα προγράμματα του Δημοτικού Θεάτρου. Η στήριξη και η δημιουργία δικτύου για όλο τον πληθυσμό και η αίσθηση ότι το θέατρο είναι εδώ για όλους είναι σημαντική, καθώς είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας του. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής η οποία στηρίζει τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου τόνισε ότι η στήριξη της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου με την ανανέωση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντική για την πόλη και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου έχει δώσει ουσιαστικό δείγμα γραφής με στόχο να είναι το Δημοτικό Θέατρο ένα ζωντανό «κύτταρο» ανάπτυξης και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη υπογράμμισε τη συμβολή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας όχι μόνο του Πειραιά αλλά ολόκληρης της Αττικής και επισήμανε πως η Περιφέρεια κάνει πράξη τη δέσμευση της ότι θα επενδύσει στον πολιτισμό, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες του, προς όφελος των πολιτών.

Συνάντηση Γ. Πατούλη με Γ. Μώραλη και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ν. Διαμαντή

Ποιοι είναι οι στόχοι της συνεργασίας

Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Θέατρο μέσα από το παρόν σχήμα συνεργασίας στοχεύει να διασφαλίσει το σημαντικό του ρόλο:

Στη διάδοση του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών μέσα από την διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Στην πολιτιστική και επιστημονική αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά μέσα από την υποστήριξη των εκδηλώσεων αυτών και την προσέλκυση των πολιτών, με κοινωνική μέριμνα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Στην ανάδειξη, διάδοση στοιχείων του πολιτισμού και των επιστημών και στην υποστήριξη πολύπλευρων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν στην επιστήμη, στα γράμματα και στις τέχνες.

Στην ενίσχυση της θεατρικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής του.

Στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης του Πειραιά και στη συστηματική συνεργασία των τοπικών δυνάμεων, συμμετέχοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη και τόνωση της καλλιτεχνικής και επιστημονικής ζωής του Δήμου Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.