Βραβείο Μπότση στον Δήμο Κηφισιάς

Βραβείο Μπότση στον Δήμο Κηφισιάς
Από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος παρέλαβε την ειδική τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Μπότση, για τη διάσωση της εμβληματικής Βίλας Μπότση στην Νέα Ερυθραία και την μετατροπή της σε κοιτίδα Πολιτισμού.

Ήταν η κορυφαία θεσμική εκδήλωση του ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, φέτος 36η χρονιά, όπου απονεμήθηκαν τα δημοσιογραφικά βραβεία και οι ειδικές τιμητικές διακρίσεις, στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι έδωσαν τον παρόν.

Βραβείο Μπότση στον Δήμο Κηφισιάς

Η Βίλα Μπότση λειτουργεί πλέον ως πολυχώρος Πολιτισμού με κεντρικό πεδίο την έρευνα και την μελέτη της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ). Με πρωτοβουλία του Δημάρχου και με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διάσωση της βίλας, που αποτελεί εμβληματικό έργο για το Δήμο μας, όπως τόνισε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πάνος Καραγιάννης.

Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση για τον Δήμο μας, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, δημοσιογράφος Νίνα Ασπασία Βλάχου (κάτοχος βραβείου Μπότση 2000), και η αεικίνητη Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση συνόδεψαν το Δήμαρχο.

Βραβείο Μπότση στον Δήμο Κηφισιάς

Εκλεκτοί συμπολίτες μας τιμήθηκαν στην εκδήλωση.

Ανώτατη ειδική τιμητική διάκριση έλαβε ο συμπολίτης μας, εθνικός ευεργέτης Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος του «Αικατερίνη Λασκαρίδη», για το πνευματικό, πολιτιστικό και φιλεκπαιδευτικό έργο που προσφέρει επί μισό αιώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις συμπολίτισσες μας δημοσιογράφους Κωνσταντίνα (Τίνα) Σγουροπούλου, Κάτια Μακρή και Εύα Νικολαΐδου.

Ιστορικό της Βίλας Μπότση

Η εμβληματική βίλα Μπότση στην Νέα Ερυθραία άνοιξε τις πύλες της, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Η παλιά μόνιμη κατοικία του γνωστού ιδρυτή των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Ακόμα ένα δημόσιο κτήριο το οποίο παρέμενε για δεκαετίες σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης, αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς, τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και την ακούραστη Πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση.

Βραβείο Μπότση στον Δήμο Κηφισιάς

Η Βίλα Μπότση βρίσκεται στην οδό Σαπφούς στην Νέα Ερυθραία. Ο Νάσος Μπότσης, με τη διαθήκη του, δώρισε την βίλα στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία επισήμων, αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, στη συνέχεια στη βίλα μεταστεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ αργότερα η εμβληματική κατοικία παραχωρήθηκε στον τότε δήμο Νέας Ερυθραίας με υπουργική απόφαση. Με την συνένωση των Δήμων περιήλθε στον Δήμο Κηφισιάς.

Από το 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης και ο χώρος πλέον θυμίζει τις παλιές, ένδοξες εποχές καθώς στους χώρους της φιλοξένησε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής.

Στο ισόγειο του εμβληματικού οικήματος έχει διαμορφωθεί αίθουσα ομιλιών, το γραφείο του Αθανάσιου Μπότση με το τζάκι και την βιβλιοθήκη και μια υπέροχη τραπεζαρία. Στον όροφο είναι υπό διαμόρφωση η αίθουσα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Ξεχωριστός είναι ο χώρος της ταβέρνας- κελάρι που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.

Ο Δήμος Κηφισιάς με σεβασμό στην διαθήκη του δωρητή αλλά και στο πλαίσιο που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού διαμόρφωσε και αξιοποίησε την εμβληματική βίλα Μπότση, δίνοντας ξανά ζωή στην τελευταία οικία του αείμνηστου εκδότη.