Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σουηδίας Charlotte Sammelin στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σουηδίας Charlotte Sammelin στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: «Μέσα από συνέργειες με προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, στοχεύουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο έξυπνες και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας»

Την πρέσβειρα της Σουηδίας CharlotteSammelinυποδέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Η κα Sammelinσυνεχάρη τον κ. Πατούλη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, του ευχήθηκε μία δημιουργική θητεία και εξήρε το αυτοδιοικητικό του έργο στο Δήμο Αμαρουσίου, επισημαίνοντας ότι έγινε σημαντική δουλειά όλα τα χρόνια που ήταν στο τιμόνι του Δήμου. Παράλληλα έκανε αναφορά στις θερμές και πολύ φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Σουηδίας, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, τη δραστηριοποίηση Ελλήνων επιστημόνων στη Σουηδία αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες της Σουηδίας έχουν έδρες και στη χώρα μας.

Ο Περιφερειάρχης την ευχαρίστησε για την επίσκεψη και επισήμανε πως η Σουηδία είναι μία χώρα προηγμένη σε πολλούς τομείς όπως η τεχνολογία, το κοινωνικό κράτος αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική τη  συνάντηση καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αττική ειδικότερα μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει η Σουηδία, σε διάφορα ζητήματα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

«Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τη Σουηδία και έχω εντυπωσιαστεί από τον σύγχρονο και προηγμένο τρόπο ζωής» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Η Αττική βρίσκεται σε περίοδο εξωστρέφειας και σιγά αλλά σταθερά κάνει βήματα, προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι ο πολιτισμός, η ιστορία της, ο τουρισμός αλλά και το φυσικό της κάλλος».

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σουηδίας Charlotte Sammelin στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη, η θωράκιση της υγείας των πολιτών, συνέργειες στα πεδία πολιτισμού και τουρισμού, σε ζητήματα εκσυγχρονισμού των μεταφορών σε τοπικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει πως η Αττική είναι πίσω σε αυτό το θέμα γι΄αυτό και έχει τεθεί ως προτεραιότητα να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης, με επίκεντρο την ανακύκλωση.

 «Σε αυτό πλαίσιο και για να σηματοδοτήσουμε την πολιτική μας, ονομάσαμε το 2020 ως έτος ανακύκλωσης» τόνισε και υπογράμμισε: «Θα μας ενδιέφερε να εισπράξουμε βέλτιστες πρακτικές από τη Σουηδία που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους, για τις οποίες έχω προσωπική γνώση, όπως και σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την πράσινη ενέργεια, την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν γόνιμο να εξετάσουμε μία συνεργασία με την Περιφέρεια της Στοκχόλμης, για να υπάρχει τακτική διαβούλευση και από κοινού σχεδιασμός για δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο».

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σουηδίας Charlotte Sammelin στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στις προτεραιότητές του είναι η ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου της Αττικής, μέσα από την αξιοποίηση των νησιών αλλά και του παραλιακού μετώπου το οποίο, όπως ανέφερε, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Από την πλευρά της η πρέσβης της Σουηδίας ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόταση του κ. Πατούλη να δρομολογηθούν συνεργασίες και σε τεχνικό επίπεδο για ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στη Σουηδία τα αποτελέσματα των πρακτικών που εφαρμόζονται είναι πολύ ικανοποιητικά και αποδοτικά.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε: «Μέσα από εποικοδομητικές συνέργειες με προηγμένες και σύγχρονες χώρες όπως η Σουηδία, στοχεύουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο έξυπνες και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας».