ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Τα δημοτικά τέλη στη συνάντηση δημάρχου Ηρακλείου Αττικής με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Τα δημοτικά τέλη στη συνάντηση δημάρχου Ηρακλείου Αττικής με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο
Με στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, συνάντησε τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδωρή Λιβάνιο, στο γραφείο του στο Υπουργείο, για να συζητήσουν θέματα τόσο του Δήμου όσο και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το χαρακτηριστικότερο που εξέτασαν οι δύο πλευρές ήταν το αίτημα του δημάρχου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να διορθώσουν, χωρίς οικονομικές κυρώσεις, τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των επιχειρήσεών τους, στις περιπτώσεις που αυτά αναγράφονται λάθος στους δημοτικούς καταλόγους.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Νίκος Μπάμπαλος στον υφυπουργό, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών, και στο Ηράκλειο αλλά και σε όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν δηλώσει στις δημοτικές υπηρεσίες λάθος τα τετραγωνικά μέτρα που πραγματικά αθροίζουν τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, με επακόλουθο να χρεώνονται ανάλογα λάθος τα δημοτικά τέλη, τα οποία καλούνται να πληρώσουν στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Όταν όμως έρχεται η ώρα της διασταύρωσης και διαπιστώνεται η ανακολουθία, αυτοί οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όχι μόνο με τα δημοτικά τέλη που αναδρομικά τους χρεώνονται για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αλλά και με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η πρόταση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να ανοίγει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι πολίτες να μπορούν να έρχονται στους δήμους και να διορθώνουν τα τετραγωνικά μέτρα σπιτιών και επαγγελματικών χώρων, δίχως να χρεώνονται αναδρομικά τέλη και πρόστιμα, ούτως ώστε να δοθεί κίνητρο σε όλους να το πράξουν.

Με αυτόν τον τρόπο και οι πολίτες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις κατά την τακτοποίηση της υπόθεσής τους, και οι δήμοι θα τονώσουν τα έσοδά τους αφού, πλέον, θα εισπράττουν δημοτικά τέλη επί πραγματικών τετραγωνικών μέτρων, αλλά, πάνω από όλα, θα υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσα στα μέλη της τοπικής κοινωνίας: θα πληρώνει δηλαδή ο καθένας για την έκταση που πραγματικά έχει.

Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύθηκε να εξετάσει τις δυνατότητες με την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εξίσου θετικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός στο να διερευνήσει την πιθανότητα το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής για την βελτίωση των σχολικών του υποδομών, αφού, όπως του τόνισε ο δήμαρχος, αρκετά από τα σχολικά κτίρια της πόλης είναι πεπαλαιωμένα και χρίζουν ριζικών αλλαγών, υπενθυμίζοντας ότι κάποια από αυτά παρουσίασαν και ζημιές από τον σεισμό του φετινού καλοκαιριού.

«Ευχαριστώ θερμά τον υφυπουργό με τον οποίο συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε άμεση επαφή για να βρούμε τις πρακτικές εκείνες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε την ζωή των δημοτών μας πιο εύκολη.

Ο κ. Λιβάνιος έχει θητεύσει για χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και ξέρει ότι οι δήμαρχοι είμαστε οι άμεσοι κοινωνοί των προβλημάτων των πολιτών. Είναι, λοιπόν, ευτυχές ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε με γνώμονα, πάντα, το καλό των πόλεων, το όφελος των πολιτών», σχολίασε μετά την συνάντηση ο Νίκος Μπάμπαλος.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής