«Τέλος» τα Χριστούγεννα πλέον στην Ευρώπη θα λέγονται «χειμωνιάτικη γιορτή»

«Τέλος» τα Χριστούγεννα πλέον στην Ευρώπη θα λέγονται «χειμωνιάτικη γιορτή»
Ότι καλό ή κακό συμβαίνει στις ΗΠΑ γρήγορα θα κάνει  την εμφάνιση του και στην γηραιά Ήπειρο την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα πολυκαταστήματα και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Χριστούγεννα»  και αντ’ αυτού χρησιμοποιούσαν τη λέξη «γιορτές» για να μην παρεξηγηθούν μουσουλμάνοι.

Όπως φαίνεται αυτή η τάση περνάει τώρα και στην Ευρώπη και να είσαστε σίγουροι πως είναι προ των πυλών και στην Ελλάδα. Η σουηδική εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ όπως κάνει κάθε  χρόνο τέτοια εποχή  εγκαινίασε μία νέα συλλογή που αποτελείται από χριστουγεννιάτικα στολίδια, γκλίτερ και σκεύη για gingerbread.

Η μόνη διαφορά φέτος είναι ότι η λέξη «Χριστούγεννα» έχει επιμελώς αποφευχθεί από κάθε αναφορά. Το τρικ που χρησιμοποιεί η ΙΚΕΑ είναι ότι την Χριστουγεννιάτικη γιορτή την αναφέρει  ως  «χειμωνιάτικη γιορτή».

Αντιγράψετε την διεύθυνση

https://www.ikea.com/us/en/cat/winter-holidays-winter_holidays/?fbclid=IwAR1NY7jNX8_CkSB8X-1KKpvUofGupUALkkDSJcRfpLny7GVN0KN66hDbXzo

Η επιλογή αυτή μάλιστα  πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την Σκανδιναβία.

Ο δεξιός πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος της Δανίας Peter Skaarup έγραψε στο facebook:

«Την ώρα που η ισχυρή πλειοψηφία των Δανών ανυπομονεί να γιορτάσει τα παραδοσιακά δανέζικα Χριστούγεννα, η ΙΚΕΑ αποφάσισε να «στολίσει» γιορτάζοντας ένα «χειμωνιάτικο πάρτι. Αγαπώ τη Σουηδία, όμως η πολιτική ορθότητα που έρχεται από τους γείτονές μας είναι λίγο ενοχλητική.

Ο Mads Fuglede πολιτικός από τo φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα Venstre έγραψε στο facebook:

Εσείς τελικά τι θα κάνετε στις 24 Δεκεμβρίου;

Θα γιορτάσετε τα Χριστούγεννα ή ένα χειμωνιάτικο πάρτι;

«Νιώθω υποχρεωμένος να δηλώσω: Δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε στα ΙΚΕΑ. Πραγματικά μου αρέσουν τα προϊόντα τους αλλά εφόσον αποκαλούν τα Χριστούγεννα «χειμωνιάτικη γιορτή», δεν πρέπει να ξαναπατήσουμε εκεί μέσα»,.

Η ιστοσελίδα του IKEA στο Facebook κατακλύστηκε από εξαγριωμένα μηνύματα με κάποιους να το τραβάνε ακόμα περισσότερο σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μία «υπόκλιση στο Ισλάμ», καλώντας παράλληλα σε μποϊκοτάζ.

Στη Νορβηγία τώρα τα τρικ αυτό της ΙΚΕΑ δεν πέρασε απαρατήρητο:

Ο Per Willy Amundsen κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της δεξιάς προοδευτικής παράταξης επέκρινε την πολιτική ορθότητα της εταιρείας λέγοντας:

«Όπως οι περισσότεροι, ανυπομονώ να γιορτάσω τα παραδοσιακά Νορβηγικά Χριστούγεννα. Όχι όμως και η ΙΚΕΑ που μας καλεί σε ένα «χριστουγεννιάτικο πάρτι». Η πολιτική ορθότητα των Σουηδών δεν έχει όρια. Αυτό θα έπρεπε να ληφθεί ως παρωδία από την αρχή. Δεν θα ξοδέψουμε τίποτα στα ΙΚΕΑ πριν τα Χριστούγεννα», έγραψε σχετικά.

Ένας Νορβηγός χρήστης του twitter έγραψε:

 «Ναι η ΙΚΕΑ δεν τα κατάφερε καλά με αυτό το διαφημιστικό κόλπο».

Εξαγριωμένες τοποθετήσεις από πολίτες έκαναν την εμφάνισή τους και στην Σουηδία:

Σουηδός χρήστης του twitter

«Γεια σου ΙΚΕΑ!

Πώς θα αποκαλέσεις το Ραμαζάνι; Μία γιορτή του Απρίλη;

Ή είναι μόνο οι χριστιανικές εορτές που μετονομάζεις ;».

Ο εκπρόσωπος τώρα της ΙΚΕΑ, Christian Mouroux, από την πλευρά του σημείωσε ότι η φράση «χειμωνιάτικη γιορτή» έχει επιλεγεί αποκλειστικά για διαφημιστικούς λόγους και όχι στο όνομα της πολιτικής ορθότητας. «Τέσσερις φορές το χρόνο ανακοινώνουμε μία νέα κολεξιόν που είναι περισσότερο εποχική, παρά συνδέεται με συγκεκριμένες γιορτές. Τώρα μπαίνουμε σε μία εποχή που ονομάζεται χειμώνας και γι’ αυτό προσφέρουμε μία ευρεία κατηγορία προϊόντων που αφορούν όλη αυτή την περίοδο».

                           Πηγή: sputniknews.gr