Δήμος Χαλανδρίου Πολύ κοντά στην παραχώρηση της οικίας Μπαχάουερ από το Ωδείο Αθηνών

Δήμος Χαλανδρίου Πολύ κοντά στην παραχώρηση της οικίας Μπαχάουερ από το Ωδείο Αθηνών
Την 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, του αντιδημάρχου Σέργιου Γκάκα, του προέδρου του Ωδείου Αθηνών Νίκου Τσούχλου και νομικών εκπροσώπων των δύο φορέων.

Συζητήθηκαν όλες οι πλευρές του θέματος της παραχώρησης της οικίας Μπαχάουερ από το Ωδείο στον Δήμο (πολυετής παραχώρηση, τρόποι εκπλήρωσης των όρων του κληροδοτήματος, τεχνικά ζητήματα, πιθανές χρήσεις του).

Διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών και ήδη ξεκίνησε η συνεργασία των νομικών εκπροσώπων τους. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο της αξιοποίησης αυτού του σημαντικού για την πόλη μας ακινήτου.

Η Τζίνα Μπαχάουερ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαίου του 1910, από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα και άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Αυγούστου 1976, στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, βραδιά που επρόκειτο να εμφανιστεί στο Ηρώδειο. Από πολύ νεαρή ηλικία εκδηλώθηκε η κλίση της στη μουσική και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Στο Ωδείο Αθηνών έλαβε τις πρώτες της μουσικές σπουδές με τιμητικές διακρίσεις και το 1929 αναχώρησε για το Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο στην Εθνική Σχολή Μουσικής (Ecole Normale de Musique). Σε συναυλία με ορχήστρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1930 ενώ τρία χρόνια αργότερα απέσπασε το Μετάλλιο της Τιμής στον Διεθνή Διαγωνισμό της Βιέννης.

Το 1935 εμφανίζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρίσκει στην Αλεξάνδρεια, όπου διαμένει από το 1930 με τον σύζυγό της, επιχειρηματία, Ιωάννη Χριστοδούλου, δίνοντας κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της 630 συναυλίες για τις συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Έκανε διεθνή σταδιοδρομία δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές του κόσμου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αποσπώντας κορυφαίες τιμητικές διακρίσεις ενώ ερμηνείες της διασώζονται και δισκογραφικά.  Το ελληνικό κράτος εξέδωσε γραμματόσημο προς τιμήν της, το 1981, ενώ το 1976 καθιερώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Τζίνα Μπαχάουερ» στην πόλη Σολτ Λέικ, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούτα των ΗΠΑ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της οποίας πραγματοποιούσε τακτικά εμφανίσεις.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρώτου της συζύγου, παντρεύτηκε  τον Βρετανό διευθυντή ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν, ο οποίος τη βρήκε νεκρή από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της στο Χαλάνδρι. Η μονοκατοικία Μπαχάουερ, στη Ρεματιά, όπου έζησε όσο βρισκόταν στην Ελλάδα και εξέπνευσε η σπουδαία πιανίστα, περιήλθε,σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, στην κατοχή και διαχείριση του Ωδείου Αθηνών ωστόσο έως σήμερα παρέμενε εγκαταλελειμμένη.

Ο αιφνίδιος θάνατός της αλλά και η γοητεία που ασκεί το έργο της Μπαχάουερ καθιστούν το σπίτι της πόλο έλξης, τυλιγμένο με πέπλο μυστηρίου, για θαυμαστές της από όλον τον κόσμο. Το Ωδείο Αθηνών, ύστερα από ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου, συμφώνησε να του παραχωρήσει το σπίτι της Τζίνα Μπαχάουερ, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος τέχνης και πολιτισμού.