Νέα ερευνά: Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Νέα ερευνά: Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις
Στις ΗΠΑ μία νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι  δεν συνδέονται με τις με καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο το κόκκινο και το μεταποιημένο κρέας.

Ερευνητές από επτά διαφορετικές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανάλυσαν  δεκάδες μελέτες. Το αποτέλεσμα των μελετών αυτών ανέτρεψε τα όσα μέχρι σήμερα πιστεύαμε . Κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:  τα στοιχεία που συνδέουν το κόκκινο κρέας και το μεταποιημένο κρέας με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες είναι πολύ μικρές.

Τα αποτελέσματα τα της έρευνας δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα στο Annals of International Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι μπορούν να «συνεχίσουν την τρέχουσα κατανάλωσή τόσο του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όσο και του επεξεργασμένου κρέατος», το οποίο έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες διατροφικές συστάσεις που συμβάλλουν στην περιορισμό αυτής της κατανάλωσης για λόγους υγείας.

Νέα ερευνά: Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις
Νέα ερευνά: Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις
Η  νέα έρευνα αντιμετωπίστηκε με δριμεία  κριτική από διάφορες ομάδες που προειδοποίησαν ενάντια στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά και της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, ανέφερε το Vox.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα σύστημα που ονομάζεται GRADE, το οποίο σημαίνει Αξιολόγηση, Ανάπτυξη και Εκτίμηση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ομάδας εργασίας GRADE, το σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύνολο κριτηρίων για τον προσδιορισμό της «ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων και της ισχύος των συστάσεων» των διαφόρων ερευνητικών εκθέσεων.

«Αυτό που κάνει το GRADE είναι να λέει ότι πρέπει να βασιστούμε σε αποδεικτικά στοιχεία υψηλής ποιότητας. Στην περίπτωση αυτή, είχαμε τουλάχιστον 600 μελέτες», λέει ο Γκόρντον Γκάιατ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Νέα ερευνά: Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Με την αξιολόγηση δεκάδων μελετών και την αναθεώρηση άρθρων που πληρούσαν τα κριτήρια GRADE, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μια σειρά ασθενειών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι πιθανότατα καρκινογόνο. Η διευθύντρια του Ταμείου, Γιώτα Μήτρου, δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για το κρέας και το μεταποιημένο κρέας υπό το πρίσμα της νέας έρευνας. «Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στην αυστηρή έρευνα που διεξάγεται για 30 χρόνια», δήλωσε η Μήτρου

Εν τω μεταξύ, ο Μάρτζι Μακούλο, επιδημιολόγος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, σχολίασε επίσης τα ευρήματα.
«Είναι σαν να λέγαμε: «Ξέρουμε ότι τα κράνη μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά κάποιοι προτιμούν ακόμα την αίσθηση του ανέμου στα μαλλιά τους όταν οδηγούν μηχανές. Και ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τρακάρουν», είπε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να φοράτε κράνος».