Απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελου Κάββαλου στο Δημοτικό Σύμβουλο Ελευθέριο Μαγιάκη αναφορικά με το 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

Με αφορμή  τη δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» κου Ελευθέριου Μαγιάκη, σχετικά με την «ύπαρξη» επικίνδυνων δομικών υλικών στο 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευάγγελος Κάββαλος επισημαίνει τα εξής:

Πρώτον: Ορθά, ο κ. Μαγιάκης αναφέρει ότι κατόπιν εντολής του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες,  διενεργήθηκε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σειρά αυτοψιών στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης για τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως άλλωστε έχει δημοσιευτεί στο από 13/09/2019 σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Αμαρουσίου.

Οι έλεγχοι, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, θα επεκταθούν και στους παιδικούς σταθμούς, στις παιδικές χαρές, στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Με ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών και με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών δρομολογούνται βάσει προτεραιοτήτων οι ανάλογες ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης.

Δεύτερον: Αναφορικά με το 5ο Νηπιαγωγείο, ο Δήμος Αμαρουσίου απευθύνθηκε ήδη από τον Ιούνιο του 2019  στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στέλνοντας δείγμα του δομικού υλικού για ανάλυση, προκειμένου να έχει μία έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση  για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην απάντησή του προς το Δήμο Αμαρουσίου ο «Δημόκριτος» είναι καθησυχαστικός και ειδικότερα αναφέρει: «Η επικινδυνότητα ενός υλικού που περιέχει αμίαντο καθορίζεται κυρίως από το πόσο εύκολο είναι να αποδεσμευτούν οι ίνες αμιάντου που περιέχει, ώστε να είναι δυνατή η εισπνοή τους. Στην δική σας περίπτωση (πλακάκια PVC), επειδή είναι πολύ καλά δεσμευμένες, η επικινδυνότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Συνεπώς ωφέλιμο, θα ήταν για όποιον επιθυμεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, πρώτα να ενημερωθεί επίσημα από τις αρμόδιες Δνσεις του Δήμου και ύστερα να προβεί σε δημοσιεύσεις, προκαλώντας πιθανόν ανησυχία  στα παιδιά, τις οικογένειές τους και φυσικά στους εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος είναι πάντα ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενο και ειδικά για τα θέματα υγείας και ασφάλειας, προκειμένου να ενημερώσει και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Ύψιστη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ασφάλεια και η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε φορά θα πράττει ό,τι απαιτείται για να τους διασφαλίζει ένα ασφαλές και υγιεινό σχολικό περιβάλλον.

Επαναλαμβάνουμε, πως οι Σχολικές Επιτροπές, έχουν στην κατοχή τους τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων στα σχολεία της πόλης μας και την ευθύνη σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δνσεις του Δήμου, για την προτεραιοποίηση των εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών υποδομών.

Ο έλεγχος των σχολείων δεν είναι μία εφάπαξ διαδικασία. Ως εκ τούτου, να είναι σαφές πως όσα θέματα – που πιστοποιούνται τεχνικά βάση περιοδικών επιτηρήσεων ή ειδικών αναφορών –  θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζονται ταχύτατα και αποτελεσματικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 18 Σεπτεμβρίου 2019