Μήνυμα Προέδρου του Ομίλου για την UNESCOΒορείων Προαστίων και νεοεκλεγείσας δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μ. Πατούλη Σταυράκη, με αφορμή την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

«Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την 24η Ιουλίου 1974, όταν η καταρρέουσα χούντα των Αθηνών, μετά την τουρκική εισβολή του Αττίλα 1 στην Κύπρο, κάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, να αναλάβει την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αποκαθιστώντας το πολίτευμα της Δημοκρατίαςστη γενέτειρά του.

Με τη Μεταπολίτευση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική και πολιτική ιστορία της πατρίδας μας με την πολιτική σταθερότητα, την ευρωπαϊκή ένταξη, την εμφάνιση κοινωνικώνκαι εργατικών κινημάτων,τη στήριξη της οικονομίας να αποτελούν κάποιους από τους κύριους σταθμούς της περιόδου που ολοκληρώθηκε με την πολιτική κρίση του 1989. Έκτοτε έχουν περάσει τρεις δεκαετίες και η μακρά περίοδος του τέλους της Μεταπολίτευσης φαίνεται να μην έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία μαρτυρά ότι ως Έθνος δεν έχουμε βρει ακόμα τον πολιτικό και κοινωνικό βηματισμό μας.

Τα θεμέλια του μεταπολιτευτικού Κράτους εμφανίζουν ρωγμές όπως και οι εθνικές προκλήσεις της εποχής, όμοιες με εκείνες τριάντα και σαράντα χρόνια πίσω. Με μία οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία τέτοιου μεγέθους που όμοιά της δεν είχε βιώσει η πατρίδα μας τα μεταπολεμικά χρόνια, και πολλά κεκτημένα να έχουν τεθεί υπό αίρεση, η αναξιοπιστία και η αδυναμία επίλυσης βασικών και ουσιαστικών προβλημάτων του μέσου πολίτη από το πολιτικό σύστημα έχουν δημιουργήσει ένα δημοκρατικό χάσμα, ένα αίσθημα αποστροφής προς τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Η τάση αυτή συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα που ενέχει τον κίνδυνο να υποδαυλίσειακραίες φωνές και εκδηλώσεις. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ιστορία στο διάβα των αιώνων επαναλαμβάνεται. Μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν, όχι όμως και τα γεγονότα στη βάση τους.

Με οδηγό, επομένως, τη γνώση και ερμηνεία της ιστορίας, είναι καιρός να κλείσουμε τον κύκλο της Μεταπολίτευσης και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο Δημοκρατίας που θα ενσωματώνει όλες της αρετές του δημοκρατικού πολιτεύματος που σε άλλες περιόδους έχουν αποτελέσει την αφετηρία για να γραφτούν χρυσές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πεύκη, 24 Ιουλίου 2019