Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης η σύμβαση παραχώρησης χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης και προχωράει προς υπογραφή από τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ και τον εκπρόσωπο του δήμου Πεντέλης η σύμβαση παραχώρησης χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, έκτασης 120 στρεμμάτων περίπου, με σκοπό αποκλειστικά τη χρήση του, ως ελεύθερου χώρου αστικού πρασίνου, προς όφελος των δημοτών.

 

ΈΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το Νοσηλευτικό ίδρυμα αποτελείται από ένα πενταώροφο κτιριακό συγκρότημα επιφάνειας 11.600 τ.μ. επί οικοπέδου 127 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πόρου, Θεμιστοκλέους και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το ΝΙΕΝ είχε λειτουργήσει από το 1948 έως το 1975 και είχε δύναμη 350 κλινών, με κύριο τομέα δραστηριότητας τη φυματίωση που εκείνη την εποχή, μαζί με άλλες πνευμονικές παθήσεις θέριζαν τους ναυτικούς.

Έκλεισε για να υπάρξουν επισκευές, αφού οι φθορές απαιτούσαν αντιμετώπιση και δεν ξανάνοιξε ποτέ. Οι εργασίες επισκευών γίνονταν (και πληρώνονταν) έως τον Αύγουστο του 1981, που διακόπηκαν και το νοσοκομείο αφέθηκε να ρημάξει.

 Από τότε αποτελεί χώρο εξερεύνησης, τόπο παιχνιδιού για τα παιδιά της γειτονιάς, καταφύγιο ναρκομανών, επιφάνεια έκφρασης για καλλιτέχνες του γκράφιτι, πεδίο αναζήτησης για κυνηγούς φαντασμάτων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι είχε φτιαχτεί από εισφορές ναυτικών και στην εποχή του ήταν σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο. Μάλιστα υπήρχαν ιατρικά μηχανήματα που είχαν γίνει εισαγωγή από ναυτικούς, ενώ σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, δεν τα είχαν δει ακόμα ούτε από φυλλάδια.

Το ακίνητο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) μετά του περιβάλλοντος αυτού χώρου, στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης  Αττικής, με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου 050921128013/0/0 του Κτηματολογικού Γραφείου Αμαρουσίου, περιήλθε και ανήκε στην κυριότητα του Νομικού Προσώπου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και  μπορούσε  να χρησιμοποιηθεί , ολικώς ή μερικώς, ως Γενικό Νοσοκομείο Εμπορικού Ναυτικού.

Κατά καιρούς  ακούστηκαν διάφορα σενάρια αξιοποίησης της αδρανούς αυτής περιουσίας, μα τίποτα ο χώρος είχε καταντήσει  έρημος, ένα Νοσοκομείο φάντασμα.

Πρόσφατα  το Νοσοκομείο και ο περιβάλλοντας χώρος του περιήλθαν  στον ΕΦΚΑ ( Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)  ο οποίος με την σέρα του  με το υπ αριθμών 14661/2019 έγγραφο του από το τμήμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του  ΕΦΚΑ παραχώρησε την χρήση του περιβάλλοντα χώρου στο Δήμο Πεντέλης για εννέα συν τρία χρόνια ως ελεύθερου χώρου αστικού πρασίνου, προς όφελος των δημοτών.

Ο δήμος Πεντέλης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης αναλαμβάνει και την πλήρη ευθύνη του χώρου σε θέματα συντήρησης και πυρασφάλειας, ενώ στη σύμβαση περιγράφονται αναλυτικά οι όροι χρήσης του χώρου από τους πολίτες και τον δήμο.

Η  παραχώρηση αυτή θεωρείται στρατηγικού στόχου και πολύ σημαντική για τον δήμο και τους πολίτες του .