Τσίπρας: Η Τουρκία θα έχει συνέπειες εάν συνεχίσει τις παραβατικές ενέργειες

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Oι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες στις Βρυξέλλες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα, όπως την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την κλιματική αλλαγή και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της.Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε τη λήψη μέτρων -και ειδικά στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας- μέσα στον Ιούλιο.Είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους, να πιέζουμε την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να επανέλθει σε συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που είναι και η μόνη που μπορεί να συζητηθεί.Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, αντί να προχωρεί σε συνομιλίες με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είμαστε απολύτως σαφείς, οι επιλογές της έχουν και θα έχουν σοβαρό τίμημα.Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο συζητήσαμε εκτενώς για τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ήταν λάθος της αντιπολίτευσης να επενδύσει σε μια διχαστική προσωπικότητα όπως ο κ. Βέμπερ, ο οποίος δεν μπορούσε να ενώσει και είχε εκφραστεί κατά της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού νότου.Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. #EUCO

Alexis Tsipras 发布于 2019年6月21日周五

Επίσης, τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΠΔΠ, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της, και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τις προηγούμενες μέρες.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε αναλυτικότερα ο Αλ. Τσίπρας.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο». Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη».

Ειδικότερα, τόνισε ότι:

– Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

 

– Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

– Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

Η Τουρκία θα έχει συνέπειες εάν συνεχίσει

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από πλευράς μας», είπε, «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».

Σύμφωνα άλλωστε με αποκλειστικές πληροφορίες του News 24/7, κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής, από κοινού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος κατέθεσαν νέο λεκτικό στον πρόεδρο Τουσκ.

Ζήτησαν να παρέμβουν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους το Συμβούλιο έπρεπε να υιοθετήσει σκληρότερο λεκτικό στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Τότε ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φράση «στοχευμένα μέτρα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τη δική της μεριά χρόνο να το σκεφτεί και εξέφρασε ενόχληση γιατί δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση.

Το λόγο πήρε ο Γάλλος πρόεδρος και απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Εν συνεχεία, το λόγο τον πήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και είπε:

“Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;”.

 

Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Πηγή : news247