“Παρών στην εκδήλωση για την Επέτειο της Άλωσης και την Μικρασιατική Καταστροφή ο Δήμαρχος”

Στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού:” Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ” για την Επέτειο για της Άλωσης και για τη Μικρασιατική Καταστροφή,  βρέθηκε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης.

Την προβολή και την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης διοργάνωσαν το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης σε συνεργασία με το ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΙΔΙΣΜΕ, τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ” και τον Ιερό Ναό τουΑγίου Παντελεήμωνος Πεύκης.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αφορά στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή (1919-1922). Η Εθνική τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τον αυθεντικό λόγο του Μικρασιάτη Κώστα Μισαηλίδη, πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ειρήνη Σαρίογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι Ιστορικός Σύμβουλος του ντοκιμαντέρ.

Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που αφορούσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και την Άλωση της Πόλης. Όντας μικρασιατικής καταγωγής και ο ίδιος αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και τη σύνδεση με τις ρίζες μας. Για αυτό ως Δήμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λυκόβρυση – Πεύκη, 8 Ιουνίου 2019