Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

“Το «Ρεύμα για Όλους» και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας – ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική”

«Να φύγουμε για να αναλάβουν ποιοι; Ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός, με όσα λένε στον δημόσιο λόγο τους;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

«Σημείο των καιρών είναι τα fake news, όπως τα βίντεο που ανεβάζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και στη συνέχεια διαψεύδονται», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας, ότι δεν θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ή ότι έχει κακό επιτελείο. «Τα κάνει συνειδητά γιατί έχει καβαλήσει το κύμα του Ορμπανισμού, και υιοθετεί την άποψη νυν υπέρ πάντων η ψήφος». «Αν έστω κι ένας πολίτης δεν δει τη διάψευση αυτού που έχουν αναδείξει, μένει η εντύπωση και ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει κερδισμένος», συνέχισε η ίδια.

Δεν ακούω άλλους υποψηφίους για την ανάληψη του κόστους κατεδάφισης των αυθαιρέτων

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Περιφερειάρχης δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. «Σήμερα, δεν βρίσκεται στα χέρια μας, αλλά στην Αποκεντρωμένη. Δεν ακούω όμως άλλους υποψηφίους να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το σχετικό πολιτικό κόστος».

«Τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε ότι δεν αγαπούσαμε, ως διοίκηση, την κάμερα, αλλά τον αθόρυβο τρόπο δουλειάς και ουσιαστικού αποτελέσματος», επισήμανε η ίδια.

Αναφερόμενη στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σχετικά με τους τίτλους σπουδών της, η Περιφερειάρχης είπε: «Είχα την τιμή το 1999 να σπουδάσω με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη στο Πανεπιστήμιο του Essex, με τη σπουδαία δημοκρατική Ιστορία. Μετά από 10 χρόνια, το περασμένο καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο με τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Για την οικογένειά μου, προίκα είναι οι σπουδές. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν μοιράζει δεξιά και αριστερά τις αναγορεύσεις. Είναι κρίμα μια εφημερίδα ιστορική, όπως ‘Τα Νέα’».

«Για το δικό μου αξιακό πλαίσιο, έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια. Υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα που θεωρεί ότι, για τα κορίτσια της προίκα είναι οι σπουδές. Σε αυτή την Ελλάδα απευθύνομαι ως Περιφερειάρχης, με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις, για να αναδειχθεί ένα ευρύ δίχτυ αξιοπρέπειας».

Κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων

«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ΣΕΦ, επισήμανε ότι διάλεξα να πάω εκεί όπου με πήγε το καθήκον, στην Περιφέρεια Αττικής. Μας πιστώνουν ότι κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων».

Αναφερόμενη στις εθνικές τραγωδίες, η Περιφερειάρχης τόνισε, ότι «υπάρχουν ανεξάρτητα πορίσματα που ανέδειξαν ότι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής δεν είχαν ευθύνη», προσθέτοντας ότι η ίδια έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την παραίτηση. «Παραιτήθηκα, όταν έθεσα υποψηφιότητα στις εκλογές του 2014, παραιτούμενη από βουλευτής, χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφάλειας ότι θα εκλεγώ».

«Δεν έχουμε μόνο κρίση χρέους. Έχουμε και κρίση Δημοκρατίας. Μπορεί 21 Αυγούστου να κλείσαμε πίσω μας την πόρτα της επιτροπείας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τους νέους που προσεγγίζουν με απαξίωση την πολιτική».

Τα έργα που υλοποιούμε πρέπει να αντέχουν και τα ακραία φαινόμενα

Σχετικά με το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρόκειται για «μεγάλο αντιπλημμυρικό και μεγάλο αποχετευτικό έργο, με το Φαληρικό που πρόκειται να ολοκληρωθεί με το μεγάλο οικολογικό πάρκο». «Τα έργα που υλοποιούμε, πρέπει πλέον να μπορούν να αντέξουν και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».

Αναφορικά με το Πεδίο του Άρεως η Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με διάφορους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την Ελληνική Αστυνομία ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει και ιδιωτική φύλαξη. Με τον ΟΚΑΝΑ, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΘΕΑ  -σημείωσε- ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν και τις 900.000 ευρώ για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης χωρίς να είναι αρμόδια για αυτό το θέμα. «Παράλληλα, υπάρχουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, που βοηθούν να επιστρέψει η ζωή στο Πεδίο του Άρεως».

Ερωτηθείσα για το θέμα των Εξαρχείων παρατήρησε ότι «η ιστορία του ‘αστικού μύθου’ για τα Εξάρχεια, είναι βολική σε προεκλογικές περιόδους, από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να βρεθούν λύσεις».

Σχολιάζοντας το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «πολλές φορές προχώρησα σε ενέργειες, αντί να προσπαθώ να εξηγήσω στον κόσμο ότι δεν είμαι αρμόδια ή… μικρή πρωθυπουργός, όπως είχαν χαρακτηριστεί κάποτε οι Περιφερειάρχες». «Το ‘Ρεύμα για Όλους’, και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σχέση των πολιτικών με την Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ένα «διαφορετικό ηθικό παράδειγμα άσκησης διοίκησης» για να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα στους πολίτες. «Δεν θέλω να πάρω τη σκυτάλη από πολιτικούς που επέλεξαν την Αυτοδιοίκηση για να… αράξουν, να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να επιστρέψουν σε άλλα αξιώματα. Οι αυτοδιοικητικοί είναι οι… ‘αυτοφωράκηδες’ της κεντρικής εξουσίας».

Οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται για τα απορρίμματα λόγω πολιτικού κόστους

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης τόνισε ότιεπιμένει ότι αλλιώς τα μαζεύουν οι μνημονιακοί Δήμαρχοι και αλλιώς οι αντιμνημονιακοίκαι συμπλήρωσε ότι στα χρόνια των μνημονίων η λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ η δική μας πρόταση -όπως είπε- ήταν να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές επιταγές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

«Εμείς έχουμε ψηφίσει από το 2016 τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, αλλά πρέπει να τον εφαρμόσουν οι Δήμοι. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί ελάχιστοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα που έδωσε η Περιφέρεια. Χαλάνδρι, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κύθηρα, είναι μεταξύ των Δήμων που ανταποκρίθηκαν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην ασχοληθούν, επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Για τις σχέσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, είπε ότι «όταν δεν βοηθάς τον Δήμο, επειδή ο Δήμαρχος είναι διαφορετικής κομματικής προέλευσης, δεν τιμωρείς τον ίδιο, αλλά τους πολίτες. Γι’ αυτό και δεν το έκανα, και η Περιφέρεια Αττικής βοήθησε πολλούς Δήμους».

Αναφερόμενη στο θέμα της απλής αναλογικής, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση, για να διοικηθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους μελλοντικής θητείας της, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο «τοπίο των πόλεων με τα κρίσιμα έργα στο Φαληρικό, τα προσφυγικά, το πάρκο Τρίτση, τα λιμάνια, στην οικονομία, όπου έχει γίνει σπουδαία δουλειά με τα Επιμελητήρια και τον πολιτισμό – έχουμε διαθέσει 71 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση πολιτιστικών έργων και πρωτοβουλιών».

 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής