Νίκος Ανδρουλάκης:  Η τρίτη εντολή πρέπει να φύγει από τα χέρια των νεοναζιστών

«Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ήττα του νέου δικομματισμού και δημιουργία προοπτικών για προοδευτικές αλλαγές στη χώρα». Αυτό αναφέρει μεταξυ άλλων ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στο «Έθνος» και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

Παράλληλα, σημειώνει πως αν ο κ. Τσίπρας κάνει τις Εθνικές εκλογές κάνει ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, θα είναι γιατί «θέλει να αποχωρήσει κρυπτόμενος από το Μαξίμου».

«Ένα διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσει ότι η αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών είναι εφικτή και περνά μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης», ενώ τονίζει ότι «η τρίτη διερευνητική εντολή πρέπει επιτέλους να φύγει από τα χέρια της νεοναζιστικής συμμορίας», διαβεβαιώνοντας ότι η δημοκρατική παράταξη θα τη διαχειριστεί με υπευθυνότητα.

Ερωτηθείς για την «προοδευτική συμμαχία» που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, ο κ.Ανδρουλάκης τονίζει ότι «συμμαχία, με πρωταγωνιστές της εποχής Καραμανλή που οδήγησαν στην χρεοκοπία, κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ και στελέχη της κεντροαριστεράς που αλλάζουν την άποψή τους για να γίνουν υπουργοί, μόνο προοδευτική δεν είναι», κάνοντας λόγο αντίθετα για ένα «μεγάλο παζάρι θέσεων εξουσίας χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Ανδρουλάκη, από τις πρώτες μέρες της περιοδείας σας ανά την Ελλάδα, η εκτίμησή σας, ότι είναι εφικτός ο στόχος του ΚΙΝΑΛ για διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ισχύει;

Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, κόντρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με σημαντική κυβερνητική φθορά, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι παίρνοντας το 8%. Σήμερα, απέναντι σε μια παραπαίουσα κυβερνητική πλειοψηφία και σε μια αλαζονική Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να στοχεύσει ψηλά. Έν όψει των εθνικών εκλογών, ένα διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσει ότι η αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών είναι εφικτή και περνά μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης.

Ψήφος στο ΚΙΝΑΛ σημαίνει ήττα του νέου δικομματισμού και δημιουργία προοπτικών για προοδευτικές αλλαγές στη χώρα. Η πραγματική ήττα της ΝΔ που μας οδήγησε στην κρίση και του ΣΥΡΙΖΑ που βύθισε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά σ’ αυτήν, θα είναι η ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ.

Χωρίς τρίτη διερευνητική εντολή, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση;

Η τρίτη διερευνητική εντολή, πρέπει επιτέλους να φύγει από τα χέρια της νεοναζιστικής συμμορίας. Η δημοκρατική παράταξη θα τη διαχειριστεί με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψιν της τους μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα στήσουμε επικοινωνιακό show όπως έκανε ο κ. Τσίπρας το 2012 αλλά θα σεβαστούμε πλήρως τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Είναι, πιστεύετε, για τον κ. Τσίπρα ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού για τον Μάη;

Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει επανειλλημένως ότι προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού. Κατά συνέπεια, οι εκλογές θα διεξαχθούν οποτεδήποτε ο ίδιος κρίνει ότι είναι καλύτερα για το εκλογικό ποσοστό του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πάντως ότι δεν του είναι ιδιαιτερα εύκολο να αποχωριστεί την καρέκλα της εξουσίας. Θα είναι πρωτοφανές πανευρωπαϊκά να γίνουν Εθνικές, Ευρωπαικές και Αυτοδοικητικές εκλογές την ίδια μέρα. Αυτό θα υπονομεύσει την ύπαρξη ενός διαλόγου για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη χώρα μας και για τα οποία τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι γιατί ο ίδιος θα θέλει να αποχωρήσει κρυπτόμενος από το Μαξίμου.

Σκάνδαλο, σκευωρία, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, συκοφάντες, όλα στο φως και εκλογές. Λέξεις και φράσεις γύρω από την υπόθεση Novartis. Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ και του κ. Λοβέρδου είναι μέχρι στιγμής η ενδεδειγμένη ή θα προτείνατε μια διαφορετική κίνηση;

Η στάση μας είναι σωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πολιτικοποιήσει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη έρευνα της δικαιοσύνης με στόχο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου όμως είναι βαθιά επικίνδυνη και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τελικά απέναντι στην ίδια την δημοκρατία. Η δικαιοσύνη, πρέπει ανεξάρτητη και χωρίς παρεμβάσεις να αφεθεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, ώστε να γνωρίζει ο λαός ποιοι έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, δεν ακούσαμε μια συγγνώμη από τους Πολάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που στοχοποίησαν τη προηγούμενη περίοδο, αλλά τώρα δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Η αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ που είναι στους κυβερνητικούς στόχους, τι σημαίνει για την χώρα;

Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε τινάξει τη χώρα στον αέρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, η Ελλάδα θα είχε εδώ και καιρό τη δυνατότητα να απαλλαγεί από τα πρώτα δάνεια του Δ.Ν.Τ και το υψηλό επιτόκιο τους.

Υπάρχουν και αν ναι, χρειάζονται γέφυρες συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της εγχώριας αριστεράς και της κεντροαριστεράς;

Να μιλήσουμε πρώτα για το πόσο προοδευτικές και αριστερές είναι οι πολιτικές που εφάρμοσε και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι «αριστερό προοδευτικό κόμμα» ένα κόμμα που διοργάνωσε σε ευρωπαϊκή χώρα δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες, με ψευδές ερώτημα, διχάζοντας τον λαό, αλλάζοντας το αποτέλεσμα και προκαλώντας την χλεύη των Ευρωπαίων, που πλέον χρησιμοποιούν το παράδειγμα ως ανέκδοτο, λέγοντας κάποιοι πως θα ήταν καλύτερα στη θέση της Μέι να ήταν ο Τσίπρας, για να κάνει το Όχι (Brexit) Ναι ( Remain);

Ποιο αριστερό προοδευτικό κόμμα θα ανεχόταν το ήθος του κ. Πολάκη, τα κολαστήρια στη Μόρια και τη διαφθορά στη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, θα ξεστόμιζε την θεσμική ύβρη «έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», θα είχε την πολιτική αναλγησία να κατηγορήσει τους συγγενείς των θυμάτων ότι ευθύνονται για την καταστροφή στο Μάτι και να ζητά μετά για επικοινωνιακούς λόγους την «άμεση ενεργοποίηση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ λίγες ημέρες πριν οι Ευρωβουλευτές του είχαν καταψηφίσει τη δημιουργία του Μηχανισμού αυτού;

Θα μπορούσα να συνεχίσω επ’ άπειρον. Δεν έχει νόημα. Γέφυρες, χωρίς αντίστοιχες προοδευτικές πολιτικές, αλλά και χωρίς ήθος που θα αποφεύγει κάθε υπόνοια συναλλαγής δεν στέκονται. Γκρεμίζονται την ίδια στιγμή που κτίζονται. Και ευτυχώς. Γιατί αν κτιστούν και γκρεμιστούν μετά, τα θύματα τους θα είναι πολύ περισσότερα.

Η Προοδευτική Συμμαχία που κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα …τιμάριο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο;

Συμμαχία, με πρωταγωνιστές της εποχής Καραμανλή που οδήγησαν στη χρεοκοπία, κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ και στελέχη της κεντροαριστεράς που αλλάζουν την άποψη τους για να γίνουν υπουργοί, μόνο προοδευτική δεν είναι. Είναι ένα μεγάλο παζάρι θέσεων εξουσίας, χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο.

Ναι στη συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και Πράσινων στην Ευρώπη;

H Ευρώπη όντως χρειάζεται μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων και τμήματος της φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς για να μπορέσει να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή της. Οι προκλήσεις του σήμερα καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση ώστε να περάσουμε από το διακρατικό μοντέλο που τα μεγάλα Κράτη αποφασίζουν, σε μία Ένωση αλληλεγγύης και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Από τη μάχη κόντρα στις ανισότητες εντός της Ευρωζώνης μέχρι την από κοινού εγγύηση και διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πιστεύω όμως, ότι όπως και την προηγούμενη φορά οι ιδεοληψίες του κόμματος της Ευρωπαικής αριστεράς δεν του επέτρεψαν να στηρίξει τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών, απέναντι στην ευρωπαϊκή Δεξιά το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

 

Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Μέλος S&D