Παραδόθηκαν 143 Ασθενοφόρα δωρεάς του ΙΣΝ στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ Πανελλαδικά

Ολοκληρώθηκε η παράδοση προς χρήση των 143 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων, τα οποία διέθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους €14 εκατομμυρίων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Το σύνολο των οχημάτων έχει πλέον παραδοθεί προς χρήση σε παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν λάβει μέρος σε εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό των νέων οχημάτων. Αναλυτικά, η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ περιλαμβάνει την προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 6 εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό ανάγκες μεταφοράς νεογνών, 26 ασθενοφόρων 4Χ4 καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει την πλήρη συντήρηση των οχημάτων για 8 χρόνια.

Μέσω της δωρεάς του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει επιπλέον την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου ΕΚΑΒ Αττικής το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων (στοιχεία ΕΚΑΒ 2016).

Η αναβάθμιση αφορά, συγκεκριμένα, την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισης κατά 25%. Επιπλέον, η δωρεά υποστηρίζει την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €110 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Η δωρεά στο ΕΚΑΒ ακολουθεί σειρά άλλων σημαντικών δωρεών οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου, όπως είναι η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την προμήθεια και αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο είχε η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ, δήλωσε: “Με την ολοκλήρωση της δωρεάς προς το ΕΚΑΒ πραγματοποιείται ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας σε σύγχρονες, ολοκληρωμένες και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, που αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό. Ενισχύοντας το έργο του ΕΚΑΒ, ελπίζουμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην αποτελεσματικότερη και έγκαιρη θεραπεία τους”.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εξυπηρετούνται από τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ στα οποία παραδόθηκαν τα 143 ασθενοφόρα οχήματα.

1             Κεντρική υπηρεσία – Αθήνα (που εξυπηρετεί τους νομούς

Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας)    58

2            Παράρτημα Θεσσαλονίκης (που εξυπηρετεί τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Χαλκιδικής)   2

3            Παράρτημα Πάτρας (που εξυπηρετεί τους νομούς Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου)         19

4            Παράρτημα Ηρακλείου (που εξυπηρετεί τους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρέθυμνου και Λασιθίου)           10

5            Παράρτημα Λάρισας (που εξυπηρετεί τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας)        17

6            Παράρτημα Ιωαννίνων (που εξυπηρετεί τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας και Λευκάδας)           4

7            Παράρτημα Αλεξανδρούπολης (που εξυπηρετεί τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης)               1

8            Παράρτημα Μυτιλήνης (που εξυπηρετεί τους νομούς Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων)   3

9            Παράρτημα Τρίπολης (που εξυπηρετεί τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας)        6

10           Παράρτημα Λαμίας (που εξυπηρετεί τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας)    23

 

Με την ολοκλήρωση της δωρεάς προς το ΕΚΑΒ, το ΙΣΝ στρέφει την προσοχή του στη νέα πρωτοβουλία για την στήριξη της Υγείας στην Ελλάδα, που αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια. Η νέα πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, μετά τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα.