Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: 8 Μαρτίου – Ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα και τους αγώνες της!

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας και τη Διεθνή ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ο αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα όμως είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη φεμινιστική απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν <ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα> στις Βερσαλλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διάλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για την χειραφέτησή τους.

Στις μέρες μας όμως, σε πολλές χώρες η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα. Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Η σημερινή όμως επέτειος πρέπει να θυμίζει σε όλους μας, πως οι αγώνες των γυναικών έχουν δικαιωθεί κατά πολύ και όχι χωρίς  θυσίες, αλλά υπολείπεται πολύς δρόμος ακόμα να διανθεί μέχρι την τελική τους δικαίωση. Οι γυναίκες με τους διαρκείς και πολλαπλούς ρόλους τους, ως εργαζόμενες, σύζυγοι και μητέρες είναι καθημερινά στις επάλξεις μιας ακαταμάχητης αγωνιστικότητας που δικαιώνει τους αγώνες τους και απαιτεί τον σεβασμό και την υπόληψη όλων μας!!

Η Δημοτική Παράταξη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020  από την αρχή της ύπαρξής της μέχρι σήμερα τιμά ιδιαίτερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ποικίλες εκδηλώσεις αγάπης και ευγνωμοσύνης για τις αναμφισβήτητα ανεκτίμητες προσφορές  και υπηρεσίες της στην κοινωνία μας και στην πατρίδα μας γενικότερα!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ  2020             ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ!!