Κώστας Τίγκας :Tώρα που η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, ήλθε η ώρα να εξετάσουμε και την ουσιαστική πλευρά του προβλήματος.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να αποτελεί μία πλατφόρμα της κοινωνικής πολιτικής μας. Δεν θα πρέπει ο Δήμος μας, αντί μιας δυναμικότητας στον κοινωνικό τομέα να μιμείται, τηρουμένων των αναλογιών, τη βικτωριανή Αγγλία του Ντίκενς.

Αν κάνουμε ορισμένες απλές σκέψεις θα διαπιστώσουμε την αναγκαιότητα παροχής συσσιτίου στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σήμερα παίρνουν 1 ή 2 φορές το μήνα την τσάντα με τα τυποποιημένα τρόφιμα, περίπου 300 οικογένειες. Αν υποθέσουμε ότι οι οικογένειες έχουν κατά μέσο 3 άτομα η κάθε μία, τούτο σημαίνει ότι το μεσημέρι σιτίζονται 900 άτομα και άλλα τόσα το βράδυ.

Το ερώτημα είναι πώς τρέφονται αυτοί οι άνθρωποι; Με την τσάντα που παίρνουν το μήνα; Ή μήπως η Εκκλησία και άλλοι φορείς θα φροντίσουν για την σίτιση αυτών των συμπολιτών μας; Τούτο είναι αδύνατο. Άρα σήμερα η παροχή Κοινωνικού Συσσιτίου για εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του στα βασικά αγαθά, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία. Στόχος της δράσης που προσφέρει η συγκεκριμένη δομή είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» – ΕΣΠΑ για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας και σε συνεργασία με άλλους πιστοποιημένους κοινωνικούς φορείς όπως λ.χ. το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Η δομή, θα παρέχει σίτιση σε άτομα με οικονομικές αδυναμίες (άνεργους, άπορους, άστεγους κλπ), όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από 12:00 έως 16:00ω, ενώ η διανομή των γευμάτων θα γίνεται στο ισόγειο του κτηρίου της Υπηρεσίας Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, που είναι σε «Μη κεντρική» θέση, ώστε να διαφυλάγεται η αξιοπρέπεια των ωφελούμενων.

Μια τέτοια δράση είναι απόλυτα επιβεβλημένη και για ένα Δήμο με 9.500.000 Ευρώ στο ταμείο του δεν το συζητάμε. Για την παράταξή μας είναι ζήτημα που η επίλυσή του εντάσσεται στο Α΄ εξάμηνο της νέας Δημοτικής Αρχής.

                                       Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

Για την Πόλη που μας Αξίζει

Κώστας Τίγκας

15 Φεβρουαρίου στις 10:22 π.μ. ·